Emekli Subayın Vefatı Halinde Yapılacak İşlemler

EMEKLI SUBAYIN VEFATI HALINDE YAPILACAK ISLEMLER   :
 
 
 
            1. GENEL   :
 
 
a.       Bu vefat halinde yapilacak islemleri ayrintili olarak internet sayfalarinda bulunabilir. Alo Cenaze 188 hattini arayarak bilgi ve yardim alinabilir veya özel cenaze sirketlerine ücreti mukabili bütün islemler yaptirilabilir. Emekli Subayin vefati halinde ailesi, yakinlari, mirasçilari veya arkadaslari tarafindan yapilacak islemler ana basliklar halinde asagida, ayrintilari ise müteakip maddelerde siralanmistir. Islemler devam ederken asagidaki unsurlara Merhumun akrabalari, yakinlari, arkadaslari, Üye oldugu vakif, dernek, sandik gibi kuruluslarin merkezi TESUD merkezi veya üye oldugu TESUD subesine haber verilmelidir.
b.       Merhumun yakinlari ve mirasçilari tarafindan yapilacak islemleri defin öncesi ve defin sonrasi islemler olarak siniflandirabiliriz.
c.       Defin öncesi islemler
(1)   Ölüm Raporunun alinmasi
(2)   Defin Ruhsatinin (Gömme izin belgesi) alinmasi
(3)   Cenaze baska yere nakledilecekse, cenaze nakil belgesinin alinmasi
(4)   Cenaze namazi yeri ve zamaninin bildirilmesi
(5)   Merkez Komutanligi veya Garnizon Komutanligi ile Askeri tören’ in koordine edilmesi
d.       Defin sonrasi islemler
(1)   Kütükten düsme isleminin yapilmasi
(2)   Vukuatli ölüm kagidinin çikarilmasi
(3)   Veraset ilaminin çikarilmasi
(4)   Varislere aylik baglama islemi
(5)   SGK Ölüm yardimi islemi
(6)   Cenaze masraflarinin ödenmesi
(7)   Veraset ve intikal vergisinin ödenmesi
(8)   Silah devir islemleri
(9)   Varsa Oyak islemleri
(10)     Varsa özel sigorta, Kredi sigortasi vs. islemlerinin yapilmasi.
 
2.     CENAZE DEFIN RESMI ISLEMLERI   :
 
a.      Ölüm Raporu ve Defin Ruhsatinin alinmasi
 
(1)   Evde vefat edenler için
a.         Ölüm meydana geldikten hemen sonra merhuma hiç dokunmadan belediyeye müracaat etmek gereklidir. Ancak; merhumun göz kapaklari kapatilir, varsa takma disleri çikarilir ve agzi kapatilir. Enlice bir bez çenesinin altindan geçirilerek basinin üst kismina baglanir. Kollar vücudun yan tarafina gelecek sekilde uzatilir. Ayaklar ileri uzatilir. Bas kismini da kapatacak sekilde üzeri bir örtü ile örtülür. Karninin üzerine sismemesi için agirlik konulur. Alo cenaze 188’ e telefon edilerek vefat bildirilir, islemler hakkinda bilgi veya yardim alinir.
b.         Mesai saatleri içinde mahalli Belediye Baskanligi Cenaze memurluguna, mesai saatleri disinda Belediye Nöbetçi saglik memurluguna basvurularak ÖLÜM RAPORU alinir. Ölüm raporunu almaya giderken merhumun bir yakini iki sahit ile birlikte ölenin nüfus cüzdani, varsa saglik raporlari götürülmelidir. Belediye tabibi beyan ve belgelere göre veya bizzat eve gelerek ölüm raporu düzenler.
c.         Ölüm raporuna istinaden Belediye Cenaze Memurlugunca defin ruhsati (Gömme izin belgesi) düzenlenir. Müteakip islemler için defin ruhsatindan asgari 4 adet fotokopi çekilmelidir.
d.         Raporlarin alinmasini müteakip cenaze Askeri hastahane veya resmi bir saglik kurulusunun morguna kaldirilir.
(2)   Hastanede vefat edenler için ölüm raporu ve defin ruhsati Hastahane morgundaki defin ve dini islemler kismindan alinir. Bu kisma merhumun nüfus cüzdani ile basvurmak yeterlidir.
(3)   Adli tip vakasi kapsamina giren ölümlerde (süpheli ölümler, trafik kazalari, zehirlenme gibi)
(a)   Belediye tabibi veya ölenin yakinlarinca olay Cumhuriyet Savciligina bildirilir. Cumhuriyet Savciligi gerekli görürse otopsi yaptirir veya cesedi adli tip merkezine sevk eder. Ölüm raporu ve defin ruhsati Cumhuriyet Savciliginca verilir.
 
(b)   Mezar yeri satin alinmasi:
 
(1)   Defin yeri vefatin oldugu yer ise defin ruhsati ile Belediye mezarliklar müdürlügüne basvurularak bedeli mukabilinde mezar yeri satin alinir. Ayrica Mezar Açma Müsaade kagidi alinir ve defin öncesi mezarin hazir olmasi için koordinasyon yapilir.
(2)   Daha önce kabristan almis olanlarin belgeleri gömü islemlerinde göstermek üzere yakinlarinin yaninda bulunmalidir.
 
(c)    Cenaze Nakil Belgesi:
 
Cenaze vefatin oldugu ilden baska yere nakledilecekse Belediye saglik memurlugunda cenaze nakil belgesi alinir. Çinkolu tabut görevli belediye memuru tarafindan mühürlenir. Cenaze Belediyeden veya özel ambulans sirketlerinden temin edilen araçla intikal ettirilir.
 
                  (d) Cenazenin Teçhizi:
 
                       (1) Cenazenin yikanip kefenlenmesi ölenin yakinlarinin istedigi bir yerde veya
                             hastanede yapilabilir. Teçhiz islemi için gerekli malzeme ölenin yakinlari                   
                             tarafindan alinarak yikama islemi sirasinda hazir bulundurulmalidir. Tabut   
                            daha sonra iade edilmek üzere hastaneden veya camiden temin edilebilir.
 (2) Cenazenin yikanacagi ve teçhiz edilecegi yere götürülmesi, oradan da cenaze  
       namazinin kilinacagi camiye veya mezarliga intikali için Belediye cenaze
       Memurluguna müracaat edilerek cenaze nakil arabasi ve cenazeye katilacaklar
       için otobüs talebinde bulunulabilir.
                                                        
(e)   Askeri Tören Yapilmasi
 
(1)   Cenazeye askeri tören yapilmasi için ölen kisinin bir yakini Merkez Komutanligina veya Garnizon Komutanligina vefat eden subayin TSK Emekli Kimlik Karti, 1 adet vesikalik fotografi ve bir nüsha defin ruhsati ile müracaat eder. Cenazenin kaldirilacagi cami ve vakit bildirilir.
(2)   Komutanligin imkâni müsait ise ve ölenin yakinlari tarafindan istekte bulunuldugu takdirde, cenaze islemlerine yardimci olmak üzere bir personel görevlendirilir. Tabut, bayrak, cenaze nakil araci ve servis araci imkâni saglanir.
(3)   Emekli askeri personel cenazesinde
(a)   General-Albaylara top arabasi, bando ve tören kitasi
(b)   Yarbay ve binbasilara bando ve tören kitasi
(c)    Yüzbasi-Astegmenlere tören takimi tahsis edilir.
(4)   Cenaze namazini müteakip ölenin tabutu tören kitasi esliginde belirlenen güzergâhta omuzda veya top arabasinda tasinir. Bu esnada törene katilanlar saygi durusunda bulunurlar ve cenazeyi takip ederler. Daha sonra cenaze ölenin yakinlari tarafindan cenaze aracina konur ve askeri tören sona erer.
 
                  f. Defin ve Dini Tören
 
(1)Cenaze, cenaze araci ve namazi kildiran imamin nezaretinde defnedilecek mezarliga getirilir. Ölenin yakinlari da cenaze aracini takip ederek mezarliga getirilir.
(2)Defin islemi ölenin yakinlari ve mezarlik da görevli kisiler tarafindan yapilir. Defni müteakip imam tarafindan dualar okunur ve dini tören sona erer.
 
 
 
         3. CENAZE ILE ILGILI DINI BILGILER
 
 
Ölmek üzere olan kimse
 
* Ölmek üzere olan kimse, eger mümkünse, sag yani üzerinde yüzü kibleye gelecek sekilde yatirilir. Buna imkân olmazsa, sirt üstü yatirilarak basinin altina biraz yastik konarak yükseltilir ve yüzü Kâbe`ye dogru çevrilmis olur. Bu arada azar azar da su içirilir.
* Daha suûru yerinde iken, ona telkinde bulunulur. Bu da onun yaninda kelime-i sehadet getirmek suretiyle yapilir. Ancak söylemesi için israr edilmez, sadece isittirilir.
* Ayrica ölüm halinde olan kimsenin yaninda Yasin sûresinin okunmasi da uygundur.
* Ölüm gerçeklesince, ölünün gözleri hafif hareketlerle kapatilir. Genis bir bezle çeneler bitistirilerek, agzi açik kalmamasi için çene altindan basin üstüne baglanir.
* Sonra kollari yanlarina dogru birakilir ve bacaklari uzatilir. Daha sonra elbiseleri soyularak bir örtü ile üstü örtülür ve yüksekçe bir sedir üzerine konur. Sismemesi için de karninin üzerine bir biçak v.s. gibi bir demir parçasi konur.
* Bundan sonra, ölüye dua etmeleri veya gerekli hazirliklari yapmalari için, ölünün dost ve akrabalarina haber verilir. Defnedilmesi için acele edilmelidir. Ölünün sebepsiz yere bekletilmesi caiz degildir.
* Ölü yikanmadan önce, yaninda Kur`an okunmasi uygun degildir. Ölünün bulunmadigi baska bir odada okunabilir.
* Ölünün yaninda güzel kokulu bir seyler bulundurmak da iyi olur.
* Sefkat sevgisiyle ölüyü öpmekte bir sakinca yoktur.
 
 
 
Cenaze namazi:
 
Cenaze üzerine namaz kilmak farz-i kifayedir. Ister bir kisi kilsin, isterse bir cemaat, farz yerine getirilmis olur. Sadece imamin kilmasi bile yeterli olur. Ancak ölünün cemaati ne kadar çok olur ise, ölünün o nisbette magfirete ve rahmete nail olacagi da hadislerde belirtilmistir. Diger namazlarda sart olan temizlik, kibleye yönelmek, avret yerlerini örtmek ve niyet etmek; cenaze namazi için de sarttir. Bundan baska su sartlar da lazimdir:
1- Ölünün Müslüman olmasi.
2- Yere konmus olmasi, vasita üzerinde olmamasi.
3- Ölünün mevcut olmasi. gaib üzerine namaz kilmak Hanefi mezhebinde caiz degildir.
4- Cenazenin önde olmasi, arkada kalmamasi…
Diger namazlari bozan hususlar, cenaze namazini da bozar.
 
Cenaze namazi nasil kilinir?
 
Cenaze namazi niyet ve 4 tekbir ile kilinir. Niyet etmeksizin veya tekbirlerden birini getirmeksizin kilinacak namaz geçerli olmaz. Niyet aslinda kalben yapilir, dil ile de söylenilmesi sünnettir. Niyette, ölünün erkek veya kadin veya çocuk oldugu belirtilir. Imam olan zat, “Allah rizasi için, hazir olan cenaze namazini kilmaya ve cenaze için dua etmeye” diye niyet ederek namaza baslar. Cemaat da ayni sekilde niyet eder, ayrica, “uydum imama” derler. Yalnizca “uydum imama” denilmesi de yeterlidir. Kur`an okumak (kiraet), rükû` ve secdeler yoktur. Namaz su sekilde kilinir:
v       Iftitah tekbiri alinarak eller baglanir. Ve Sübhaneke okunur. Sübhaneke`de,  “Ve teala ceddük” kelimesinden sonra,  “Ve celle senaük” ilavesi yapilir.
v       Sonra eller kaldirilmaksizin, bas göz isareti yapilmaksizin, ikinci bir tekbir alinarak Allahümme salli ve barikler okunur.
v       Sonra üçüncü bir tekbir alinir ve hem ölü için, hem de bütün Müslümanlar için dua edilir. Burada muayyen bir dua yoktur. “Allahümme`gfirli ve li`l-meyyiti ve li-sairi`l-mü`minine ve`l-mü`minat…” veya:  “Rabbena atina fi`d-dünya haseneten ve fi`l-ahireti haseneten ve kina azabe`n-nar birahmetike ya erhame`r-rahimin” dualari yapilabilir. Yahut daha baska herhangi bir dua da olabilir. Bilmeyenler, dua niyetine Fatiha sûresini bile okuyabilirler.
v       Sonra dördüncü tekbir alinir ve saga ve sola selam verilir. Dördüncü tekbirden sonra namaz tamamlandigindan, eller saliverilir.
Tekbirden baska olan dualar gizli okunur. Cenaze namazinda Kur`an okumak caiz degildir. Ancak dua niyetiyle bazi ayetler okunabilir. Baslangiç tekbirinde imama yetisemeyen kimse, sonraki tekbiri bekler ve onunla namaza girer. Cenaze musalladan kaldirilmadan da tekbiri dörde tamamlar. Cenaze namazinda selam vermek vacibtir. Okunan dualar ise sünnettir. Cenaze namazi kilacaklarin üç saf olmasi menduptur. Cenaze üzerine bir defa namaz kilinir.
 
Cenazeyi tasimak:
 
        Cenazeyi mezara kadar tasimak (tesyi` etmek) de sünnettir. Hazirlanmis cenazeleri bir an evvel defnetmek gerekir. Hatta Cuma sabahi hazirlanan cenazenin, cemaat çok olsun diye Cuma namazi sonrasina tehiri bile mekruh görülmüstür. Cenazeleri omuzlar üzerine yüklenerek kabirlerine kadar tasimak, onlarin haklarinda gösterilen en büyük hürmet ve tazim nisanesidir. Cenaze 4 kisi tarafindan tasinmalidir. Zaruret olmadikça sadece iki kisinin tasimasi mekruhtur. Sirtta da tasimasi mekruhtur. Cenazeyi omuzda tasimak gerekir. Küçük çocuklarin cenazesini ise, iki kisi, kollar arasinda tasir. Kabristan uzakta ise, cenazenin arabada tasinmasinda sakinca yoktur.    Cenazeyi takip edenler, arkada yürürler. Cemaatin bir kisminin önde yürümesi caiz ise de, cemaatin bütününün birden önde gitmesi uygun olmaz. Cenazenin saginda solunda degil, arkasinda yürüyüp onu kabre kadar götürmekte, büyük sevap ve fazilet vardir.
        Cenaze tasinirken veya henüz evde bulunurken feryat edip aglamak, çirpinmak, dövünmek ve yaka paça yirtmak gibi asiri hareketler mekruhtur. Sessizce aglamakta ise, bir sakinca yoktur. Sabretmek, metin davranmak, sevapli ve faziletlidir.
 
 
 
Cenazelerin kabre konmasi:
 
Cenazeyi gündüz gömmek müstehaptir. Cenaze kabrin yanina getirilip yere konmadan cemaatin oturmasi mekruhtur. Cenaze kabre konulacagi zaman, bir-iki kimse kabre inerek, kabrin kible tarafindan cenazeyi tabuttan oldugu gibi alirlar. Kibleye dogru kabre indirip sag tarafi üzerine yatirirlar. Bundan sonra kabir toprakla örtülmeye baslanir. Bu arada Kur`an`i güzel okuyan birisi tarafindan Yasin, Tebareke, Ihlas, Muavvizeteyn ve Fatiha sûreleri okunup ölünün ruhuna hediye edilir. Cemaatin hemen dagilmasi uygun degildir. Cenazeyi kabre koyarken hazir bulunanlarin kabre üçer kürek toprak atmalari müstehabtir.
 
 
Cenazelerde yanlis uygulamalar:
 
1)   Cenaze yakinlarinin bagirarak aglamasi uygun degildir. Sessiz aglamakta mahzur yoktur.
2)   Definden sonra kabrin basinda taziyede bulunmak yanlistir, uygun olan dua etmektir.
3)   Cenazede lüzumsuz yere konusmamali, cenazede, kabristanlikta kesinlikle gülmemelidir.
4)   Kadinlarin, cenaze namazina ve  defin islerine katilmalari uygun görülmemistir.
5)   Cenazeyi götürürken sesli olarak zikir yapmak, Kur’an-i Kerim okumak, tekbir getirmek veya “Her canli ölecektir” diye bagirmak yanlistir, sessiz olarak Allahi anmak ise güzel bir davranistir.
6)   Cenaze omuzlardan indirilmeden oturulmaz; omuzlardan indirildikten sonra da özürsüz ayakta durulmaz.
7)   Üç günden sonra mazeretsiz taziyede bulunmak uygun bir davranis degildir.
8)   Definden sonra cenaze evinde taziye disinda bir maksatla toplanmak uygun degildir. Taziye vesilesi ile gelinmis ise Kur’an-i Kerim okunmasi güzeldir.
9)   Cenaze evinde birinci, üçüncü, yedinci, kirkinci ve elli ikinci gündür diye halka yemek vermek uygun görülmemistir. Ancak sevabi ölünün ruhuna hediye niyetiyle herhangi bir zamanda fakirlere yemek vermek güzel olur. Kabrin basina toplanip yemek yemek uygun degildir.
10)   Cenazeyi tabut ile defnetmek uygun görülmemistir, ancak toprak çok yumusak olup yikilma korkusu olursa yapilabilir.
11)   Cenazeye istirak edenlerin cenaze namazini kilmadan geri dönmeleri uygun degildir. Namazdan sonra cenaze sahibi izin verirse definden önce dönmekte sakinca yoktur.
 
 
3.      HUKUKI ISLEMLER
 
a. Kütükten düsme (Merniz ölüm formu) islemi   :
   (1) Nüfus düsüm islemleri Defin Ruhsatinin dolduruldugu mercii tarafindan yapilir.
(2) Hastanede vefat edenler için hastahane yetkilileri tarafindan yapilir. Hastanede yatis yapilmadan (Acil servis) vefat edenler için ilgili belediye tarafindan yapilir.
(3) Evde vefat edenler için Belediye cenaze bölümlerince yapilir
(4) Adli vakalarda savcilik tarafindan yapilir.
                  b. Vukuatli Ölüm Kagidi (Vukuatli Aile Nüfus Kayit Örnegi)
(1) Nüfus Müdürlüklerinden vefati müteakip en geç 15 gün içerisinde vukuatli ölüm  
      kagidi alinmalidir.
(2) Normalde islemler ilgili resmi kurumlar arasinda yazisma yapilarak olur.  
Vukuatli aile nüfus kayit örnegi daha sonraki islemlerde de aranacagindan elden takip edilerek kisa zamanda alinir iki nüsha ölüm raporu ve vefat edenin nüfus cüzdani ile birlikte Belediye Baskanligi Cenaze Memurluguna müracaat edilir. Buradan alinacak yazi ile vefat edenin kayitli bulundugu Nüfus Müdürlügüne basvurularak nüfus kayit örnegi alinir.
                  c. Veraset ilaminin alinmasi
(1) Vefati müteakip en geç bir ay içerisinde çikartilir. Ölenin bir mirasçisi vefatin   
oldugu yer Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe örnegi ile müracaat ederek veraset belgesi talep eder. Durusmada iki de sahit bulundurulur. Dava sonuçlandiktan sonra gerekli harç yatirilarak veraset ilami alinir. Veraset ilami ölenin mirasçilarinin kimler oldugu ve biraktigi mal varliginin kimler arasinda, hangi oranda paylasiminin yapilacagini belirtir.
(2) Ölen sagliginda bir vasiyet birakmis ise bu vasiyetle, vasiyeti yoksa miras       
      hukukuna göre mal paylasimi yapilir.
 
(3) Veraset ilami Dilekçe Örnegi
………… SULH HUKUK MAHKEMESI HAKIMLIGINE
Tarih…..
DAVACI:…………………………………………
Es veya Çocuklarinin birisi)
…………………………………………………………
(Adresi)
DAVALI : Hasimsiz
DAVA KONUSU : Mirasçilik Belgesi verilmesi istemidir.
AÇIKLAMALAR   :
1. Muris(Esim/Annem/Babam)………………………. …………………………………………… ……. ….                 …………………
(Ölen kisinin adi yazilacak …./…./…..tarihinde vefat etmistir.
Kendisi……………Ili………Ilçesi Nüfusuna kayitli olup, Vukuatli Nüfus Kayit Örnegi ekte sunulmustur.
2. Mirasçi olarak geriye, sadece (ben/annem/ babam/ kardesim gibi kimler varsa yazilacak)
biz kaldik.
3.Mirasçi olarak bizim, Muristen kalan mallar üzerinde tasarrufta bulunabilmemiz için, bir
Mirasçilik Belgesine ihtiyacimiz vardir.
DELILLER                : Nüfus Kayitlari, Tanik ve sair Deliller.
ISTEM VE SONUÇ : Mahkemenizce gerekli yargilamanin yapilarak, tarafimiza Mirasçi
oldugumuzu ve paylarimizi gösterir bir Mirasçilik Belgesi verilmesini arz ederim.
Adi, Soyadi
Imza
EKI                                        :
Vukuatli Nüfus Kayit Örnegi
Adresim :
………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………….
d. Veraset ve Intikal Vergisinin Ödenmesi
 
(1)   En geç 4 ay içerisinde Veraset ve Harçlar Vergi dairesine, veraset ve Intikal vergisi için basvurulur.
(2) Veraset ve Harçlar Vergi Dairesine verilecek dosyada asagidaki belgeler alinir.
 
(1) Veraset Ilaminin asli ve noter tasdikli sureti,
(2) Ölenin kayitli oldugu mahalle muhtarligindan alinan ölüm ilmühaberi veya nüfus müdürlügünce düzenlenmis ölüm ve mirasçi bildirimi,
(3) Ölenin gayri menkullerinin bagli bulundugu emlak vergi dairesince tasdikli  
      ölüm yili emlak vergi beyannamesi veya ölüm yili degerini belirtir emlak vergi  
      bildirimi,
(4) Ölenin bankadaki parasinin ve dövizinin TL olarak ölüm tarihi itibari ile faizli bakiyeyi bildiren yazi,
(5) Ölenin otomobili veya silahi varsa bunlarin 2 suret ruhsat fotokopileri,
(6) Telefon, cep telefonu, ve kablolu TV. Abonelik No.lari,
   (7) Hisse senetleri için ölüm tarihi itibari ile bankadan ayrintili yazi,
(8) Sirket hisse senetleri mevcutsa; ölüm yili muhasebece tasdikli bilanço, bir  
       önceki yil vergi dairesince tasdikli bilanço, ticaret sicil gazetesi   
       fotokopisi, demirbas listesi, sirkete ait araç varsa ruhsat fotokopisi, gayri  
       menkul varsa emlak beyannamesi,
   (9) Damga pulu,
(10)Yukaridaki belgelerin kondugu bir adet dosya.
 
 
                  e. SGK tarafindan dul ve yetimlere aylik baglanmasi:
 
               
(1)   Asagida belirtilen belgeler tanzim edilerek, Emekli Sandigi Genel Müdürlügüne veya
Emekli ayliginin alindigi Bölge Müdürlügüne basvuruldugu takdirde, vefat eden emeklinin dul ve yetimlerine Emekli Sandiginca dul, yetim ayligi baglanir.
   (a) Dul, yetim maasi ve ölüm yardimi talep dilekçesi, (Dilekçede, ölenin emekli sandigi
         sicil numarasi belirtilmelidir.)
   (b) Bir nüsha vukuatli aile nüfus kayit örnegi asli, (Vefat edenin ölüm tarihi ile anne ve
         babasi da dahil dul, yetimlerini belirtecek sekilde olmalidir.)
   (c) Kimlik arastirma belgesi, (Dul ve yetimlerden birisi tarafindan imzalanmasi
        yeterlidir.)
   (d) 18 yasini doldurmus, evli olmayan ögrenci çocuklar için yeni tarihli, tasdikli ögrenim
         belgesi, (Orta ögrenimdeki erkek çocuklar 20, yüksek ögrenimdeki erkek çocuklar
         25 yasini doldurmamis olmalidir.)
   (e) 18 yasindan büyük, ögrenci ve evli olmayan kiz çocuklari için Mal Bildirimi Belgesi
         ve Muhtaçlik Belgesi,
   (f) 18 yasini doldurmus, ögrenci olmayan erkek çocuklardan, hayatini çalisarak
         kazanamayacak derecede malûl ve muhtaç olanlar için tam tesekküllü hastaneden
         alinacak resimli ve onayli saglik kurulu raporunun asli, Mal Bildirimi Belgesi ve
         Muhtaçlik Belgesi. Bunlardan kayyum ve vesayeti gerektirenler için kayyum veya
         vasi ilami,
   (g) Dul ve muhtaç annenin dilekçesi ve Mal Bildirimi Belgesi ile Muhtaçlik Belgesi,
   (h) Istirakçi olmayan ve 65 yasini doldurmus bulunan baba veya kocaya ait aylik talep
        dilekçesi ile Mal Bildirimi Belgesi ve Muhtaçlik Belgesi.
   (i) 65 yasindan küçük ve çalisamayacak derecede malûl ve muhtaç olan baba veya
         koca için tam tesekküllü hastaneden alinacak resimli ve tasdikli saglik raporunun
         asli, Mal Bildirimi Belgesi ve Muhtaçlik Belgesi.
   (j) Aylik baglanacaklarin her biri için 3 adet vesikalik fotograf,
   (k) Baska cihetten aylik alanlarin tercihlerine dair dilekçe,
   (l) Vefat edenin saglik karnesi ve emekli tanitim
           karti (Emekli cüzdani) gibi Emekli Sandigina ait özel belgeler. Mal Bildirimi
           Belgesi, Mahalle/ Köy Ihtiyar Heyetince imzalanmis ve mühürlenmis olmalidir.
           Muhtaçlik Belgesi, II/Ilçe Idare Kurulundan alinmaktadir.
                     (2) Dul ve yetim ayliklari, üçer aylik dönemler halinde ve pesin olarak ödenir. Emekli
                         Sandigina dilekçe vererek veya Alo Emekli Bilgi Hatti (0312 414 54 34) aranarak dul
                         yetim ayliklarinin aylik olarak ödenmesi istenilebilir. Dul ve yetim ayliklarinin aylik
                         olarak ödenmesini talep edenler, daha sonra bu isteklerinden vazgeçemezler. Aylik
                         aldigi banka subesini degistirmek isteyenler bu isteklerini Emekli Sandigina dilekçe
                         vererek bildirmelidirler.
                     (3) 5434 Sayili Emekli Sandigi Kanununda belirtilen durumlarda, dul ve yetim ayliklari
                         kesilir. Daha sonra maasa hak kazanilmasi halinde yeniden aylik baglanir.
 
 
 
      T.C.SOSYAL GÜVENLIK KURUMUNA AYLIK BAGLANMASI IÇIN
      VERILECEK DILEKÇE ÖRNEGI.
T.C.SOSYAL GÜVENLIK KURUMU GENEL MÜDÜRLÜGÜNE
                                                                                                           
   Esim(vefat edenin adi ve soyadi) ……tarihinde vefat etmistir. Bana ve çocuklarima aylik baglanmasi için gereken islemlerin yapilmasini arz ederim.
            Gerekli belgeler ekte sunulmustur.
                                                                                                                      Esi
                                                                                                                      Adi, soyadi ve imza
ADRES: …….
Vefat edenin emekli sicil No: ….
Özel Belgesinin(Emekli cüzdani) Özel, Genel ve Karar No.lari: …
EKLER:
Ölüm tutanagi
Nüfus kayit örnegi(2 adet, kayitli olunan nüfus müdürlügünden)
Kimlik arastirma belgesi
Çocugu için ögrenci belgesi
Emekli cüzdani
Saglik karnesi
          Esi ve çocuklarinin fotograflari(4’er adet)
 
 
      f. SGK Ölüm Yardimi   :
 
(1) Ölen emeklinin sag iken beyan ettigi kimseye, beyanda bulunmamis ise mirasçilarina,
      en son emekli ayliginin bir ayligi tutarinda ölüm yardimi ödenir.
(2) T.c. Sosyal Güvenlik Kurumuna ölüm yardimi yapilmasi için verilecek dilekçe
     örnegi.
T.C.SOSYAL GÜVENLIK KURUMU GENEL MÜDÜRLÜGÜNE
                                                                                                          
Esim (vefat edenin adi,soyadi)……..tarihinde vefat etmistir.Bir aylik tutarinda ölüm yardiminin yapilmasini arz ederim.
                                                                                         Esi(Adi,soyadi ve imza)
EKI:
Veraset ilami
Ölüm tutanagi
 
ADRES:………
VEFAT EDENIN
 Emekli sicil No.:……
 Özel belgenin,özel,genel ve karar No.lari:…..
 
 
g. Cenaze masraflarinin ödenmesi
 
(1)    Vefat eden emekli subayin veya saglik yardimina müstehak aile fertlerinin ölümü
       halinde cenaze masraflari (Yikama, kefen, tabut, cenazenin baska bir yere nakli,
      mezar yeri masrafi v.b.) Milli SavunmaBakanligi Bütçesinden iç Tedarik Bölge
       Bsk.ligi Askerlik Dairesi veya Askerlik Subesi Baskanligina dilekçe ile
       basvurularak talep edilebilir.
       Bunun için verilecek dilekçeye;
       a. Vefat eden personelin TSK. Emekli kimlik karti,
       b. Iki nüsha ölüm il muhaberi veya vukuatli nüfus kayit örnegi,
       c. Iki nüsha masraflara ait belge ve faturalarin eklenmesi gerekir.
                         (2)As.S.Bsk.ligina cenaze yardimi için verilecek dilekçe örnegi.
 
                              ……………ASKERLIK SUBESI BASKANLIGINA
 
      Esim(vefat edenin rütbesi,adi,soyadi,sinifi,sicil No.)………..tarihinde   
      vefat etmistir…….YTL tutarindaki cenaze giderleri için alinan fatura ve
      diger belgeler ekte sunulmustur.Ödemenin tarafima yapilmasini arz
      ederim.
                                                                                                                      Esi(Adi,soyadi,imza)
      ADRES:………
      EKLER:
      Askeri kimlik karti
      Ölüm ilmuhaberi-vukuatli nüfus kayit örnegi
     …adet fatura
 
 
h. Oyak islemleri
 
(1) a. Vefat eden emekli personel OYAK Emekli Maasi Sistemi, Bagisa Dayali Emekli
          Geliri Sistemi, Konut Ön Biriktirim Fonuna üye ise veya konut kredisi borcu varsa,
          ölümü Ordu Yardimlasma Kurumuna dilekçe ile bildirilmelidir. Dilekçeye;
(a) Ölüm raporu,
(b) Veraset Ilâmi, (Asli veya noter, mahkeme onayli sureti)
(c) Vukuatli nüfus kayit örnegi (Asli veya noter onayli sureti) eklenmelidir.
b. Ölen kisi emekli maas sistemine üye ise; Vefat edenin hayatta iken vermis
     oldugu beyannameye,beyanname yoksa veraset ilâmina uygunolarak, sisteme
     katilim oranina göre alabilecegien yüksek aylik maasinin 10 kati tutarinda ölüm
     yardimi yapilir. Dul esi isterse, emekli maasi sistemiüyesi olabilir.
 
c. Vefat eden personel Bagisa Dayali Emekli Geliri Sistemine üye ise;
 
(a) Istirakçinin bir yili tamamlamadan vefati halinde, Sistem’deki rezervinin nemasi,
(b) Bir yilin tamamlanmasindan sonra ölümü halinde ise; varsa hak edilen üçer
      aylik gelirler, bunlarin nemasi ve rezervinin nemasi da kanuni mirasçilarina
      ödenmektedir.
(c) Varislerin Sistem’e devam etme hakki yoktur.
(4) Vefat eden personel Konut Ön Biriktirim Fonuna üye ise kurum mevzuatina
    göre mirasçilarinagerekli ödemeler yapilir.
i. Silah devir ve hibe islemleri
 
                        (1) VEFAT EDEN PERSONELIN SILAH DEVIR VE HIBE ISLEMLERI
 
      1.Vefat eden emekli subayin sahsi silahi varsa silahi devir alacak olan mirasçi
         Tarafindan Kuvvet Ikmal ve Bakim Daire Baskanligina asagida belirtilen belgelerle
         müracaat ederek MenseiBelgesi’nin düzenlenmesi talebinde bulunulur;
         a. Mensei belgesini talep ettigine dair dilekçe,
         b. Mirasçinin nüfus cüzdani fotokopisi,
         c. Veraset ilami fotokopisi,
         ç. Noterden alinacak feragatname fotokopisi ( Silahi alacak olan varis, diger
             varislerden feragat almalidir).
 Tanzim edilecek mensei belgesinin gönderilmesini müteakip, varis ikamet ettigi
 yerdeki Mülki Amirlige müracaat ederek silah ruhsati talebinde bulunur ve ilgili
 emniyet müdürlügünden silah ruhsatini alir.
 Ölenin mirasçisi görevde veya emekli, müstafi subay, astsubay, uzman erbas
   ise silah ruhsati için mensup oldugu kuvvetin ilgili birimine basvurmalidir.
2. Mirasçilar arzu ettikleri takdirde vefat eden emeklinin silahini Silahli Kuvvetlere
    hibe de edebilir.
    Bunun için Kuvvet Ikmal Bakim Daire Baskanligina asagida belirtilen belgelerle
    Birlikte basvurmalidir;
    a. Hibe istegini belirten dilekçe,
    b. Mirascinin nüfus cüzdan fotokopisi,
    c. Silah ruhsatinin asli,
    ç. Veraset ilami ile varislerin noter tasdikli feragatnamesi,
 d. Hibe edilecek silahin, bir suç nedeniyle aranan silahlardan olmadigina dair polis
     veya jandarma kriminal laboratuvari raporu.
(2) TABANCA MENSEI IÇIN K.K.K.ORD.D.BSK.LIGINA VERILECEK DILEKÇE
     ÖRNEGI.
 
KITASI:
ADI VE SOYADI:
RÜTBESI:
BABA ADI:
DOGUM TARIHI VE YERI:
MEMLEKETI:
DUHULU:
NASBI:
SICIL NO:
EMEKLI ONAY TARIH VE SAYISI:
                                               
                                              KOMUTANLIK ÖNÜNE
…..K.ligi sahsi tabancalar envanterinde,varisi bulundugum (esim,babam,v.s.)……..adina kayitli bulunan …..No.lu….mm.lik …….marka tabanca için …….K.liginca mense belgesi verilmesini arz ederim.
 
 
                                                                                                         IMZA VE TARIH
 
EKI:
Fotografim(2 adet)
Ikamet adresi:……….
Web Yazılım